User Information
Username:
Password:
We are a free and open
community, all are welcome.
Click here to Register
Navigator
TOPIK TERKINI
Selamat Hari Raya dr Seed & Eton sekeluarga
by: admin
Fri Sep 10, 2010 1:08 am
View latest reply...

selamat hari raya !!
by: edorafaddora
Thu Sep 09, 2010 10:40 pm
View latest reply...

sape tau ending syurgamu ramadhan??
by: lynxxsentap
Thu Sep 09, 2010 10:15 pm
View latest reply...

Kerang Babi/Babi Kerang..
by: kedaiKotak
Thu Sep 09, 2010 5:40 pm
View latest reply...

Jom tepek gambar chatters kat sini
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 4:36 pm
View latest reply...

Wanita warga emas maut dilanggar lari
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 3:58 pm
View latest reply...

haiwan peliharaan korang semua..
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 3:51 pm
View latest reply...

isu nasihat
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 3:36 pm
View latest reply...

MEETING MODERATOR CB/FORUM/RADIO AKAN KEMBALI
by: shac_2010
Thu Sep 09, 2010 3:30 pm
View latest reply...

[Kepada Yang Berani shj] Lagu Untuk Didengar Ditengah Malam
by: zatiecun86
Thu Sep 09, 2010 2:28 pm
View latest reply...

Gathering Mase Raye......
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 1:05 pm
View latest reply...

Serangan laman web meningkat masa cuti raya
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 1:00 pm
View latest reply...

paderi amerika rancang bakar al quran secara besar besaran
by: muhammad ariff
Thu Sep 09, 2010 12:58 pm
View latest reply...

salam lebaran buat warga forum
by: kedaiKotak
Thu Sep 09, 2010 8:07 am
View latest reply...

laki pink nampak cool atau nyah??
by: Nurin
Thu Sep 09, 2010 7:43 am
View latest reply...

Sape Sape Boleh Bagitahu X Kenape..
by: nije
Wed Sep 08, 2010 11:55 pm
View latest reply...

Salam Raya Dari Sabah(wana)
by: wanawadina
Wed Sep 08, 2010 8:29 pm
View latest reply...

ADA HACKERS DI CB MAMAK..???
by: raja
Wed Sep 08, 2010 7:44 pm
View latest reply...

share baju raye
by: muhammad ariff
Wed Sep 08, 2010 12:54 pm
View latest reply...

Piranha - English (18)
by: muhammad ariff
Wed Sep 08, 2010 12:33 pm
View latest reply...

Indonesia digesa bertindak terhadap Malaysia
by: muhammad ariff
Wed Sep 08, 2010 12:13 pm
View latest reply...

Orang tak bertanggungjawab.......
by: muhammad ariff
Wed Sep 08, 2010 11:42 am
View latest reply...

Adab Berhari Raya
by: asakura_yoe
Wed Sep 08, 2010 9:31 am
View latest reply...

5 web yg korang wajib lawat dalam sehari
by: mroasis
Wed Sep 08, 2010 9:07 am
View latest reply...

Online Users

In total there are 3 users online :: 1 registered, 0 hidden and 2 guests.

Most users ever online was 57 on Mon Aug 09, 2010 5:01 pm

Registered users: Google [Bot] based on users active over the past 5 minutes

Last Online
In order to view the online list you have to be registered and logged in.



We are a free and open
community, all are welcome.

Click here to Register

Iklan 125x125 px

PENAH rasa MARAH X?????

Jom Sembang-Sembang Umum Kat Sini...

Moderators: zis, mR SePuLTuRa

IKLAN

PostAuthor: Puteri_Cinta_Hati » Thu Feb 04, 2010 12:46 am

salam...

topic asy kali ney tentang MARAH .. asenye korang smua pernah rasa marah, asy pon selalu gak ase marah2 ney... bila marah jew mesti kawan2 akan kata ASY SABO.....

nk tanya pendapat n komen korang lah kan?biasanye korang rase MARAH sebab apew???? sembang2 jew ney, x bersangkut ngan sapew2 yer...



MARAH satu daripada sifat tercela (mazmumah) yang dibenci Allah s.w.t dan Rasulullah s.a.w. Perasaan marah yang gagal dikawal sebenarnya boleh menimbulkan sifat keji lain seperti dendam, dengki, sombong dan angkuh.

Gagal mengawal emosi atau cepat naik angin biasanya berlaku ketika seseorang itu hilang pertimbangan.

Memang benar ada yang mengatakan 'aku sudah meletup, memang aku tak boleh buat apa-apa.' Tetapi lebih baik kita belajar menenangkan diri sebelum menghamburkan sebarang bentuk perkataan kepada pihak lain.

Selain itu, melihatkan status diri sebagai insan yang berakal membolehkan kita menilai dulu sesuatu perkara sebelum melakukan sebarang tindakan yang bersandarkan desakan emosi semata-mata.

Ketika dalam keadaan marah, manusia sebenarnya dikuasai syaitan yang akhirnya akan berlaku suasana tegang seperti kawan bertengkar sesama kawan atau anak mengherdik ibu bapanya.
Tidak kurang juga sifat marah yang timbul sesama kita, lebih-lebih lagi jika tiada persefahaman dalam sesuatu perkara. Satu pihak mula marah dengan pihak lain dan seterusnya mula timbul tuduh menuduh dan berprasangka buruk sesama sendiri.

Lebih buruk, jika perasaan marah itu gagal ditenteramkan walaupun sebelah pihak mungkin sedaya upaya mententeramkan keadaan.

Cara terbaik dengan mengeluarkan kata-kata berhikmah. Kata-kata yang baik terbit daripada hati yang suci dan boleh menjadi pedoman kepada manusia.

Dari satu sudut lain, sifat pemarah senjata bagi menjaga hak dan kebenaran. Justeru, seseorang yang tidak mempunyai sifat marah akan dizalimi serta dicerobohi haknya.

Tetapi perkara tercela adalah sifat marah yang tidak kena pada tempatnya. Justeru, sebelum mengeluarkan kata-kata yang tidak elok ditutur, lebih baik sekiranya segera beristighfar.

Namun, kita sebenarnya tidak boleh menjadikan marah itu sebagai ukuran tepat untuk menggambarkan perasaan tidak puas hati.

Kita masih mempunyai masa bagi mengawal percakapan daripada menuturkan kata-kata berunsur herdikan, cacian seterusnya membibitkan perasaan marah yang tiada taranya.
ni kerana setiap manusia mempunyai hati dan perasaan yang perlu dijaga. Kita sebenarnya tidak boleh sewenang-wenangnya mengambil jalan 'pintas' iaitu terus memarahi tanpa menyelidiki pokok pangkalnya. Sudah tentu, tindakan marah kita itu akan menjadi sia-sia serta menjarakkan hubungan persaudaraan.

Walaupun orang yang dimarahi itu melakukan kesilapan, sekurang-kurangnya mereka perlu memberi peluang daripada melemparkan perasaan marah berkenaan.

Marah boleh, tetapi jangan menjadi orang yang mempunyai sifat pemarah. Sebenarnya, apa yang terkandung daripada sifat marah itu perasaan benci terutama jika emosi menebal itu gagal dikawal sehingga terhambur perkataan cabar mencabar sehingga sanggup memberi ancaman kecederaan dan bunuh kepada individu lain.

Antara langkah untuk mengawal dan mendidik diri supaya lebih bersifat tenang:
• Cuba pertimbangkan keadaan yang menyakiti hati itu. Fikirkan sama ada kemarahan kita itu mempunyai alasan kukuh atau tidak.
• Jangan menyalahkan orang lain. Beri tumpuan kepada punca sebenar yang mencetuskan kemarahan kerana ia mungkin juga berpunca daripada diri kita sendiri.
• Perbaiki keadaan selepas kita berada dalam keadaan tenang dan terkawal. Jangan lepaskan kemarahan kepada orang lain semata-mata kerana tidak puas hati dengan individu lain.
• Dapatkan rehat dan tidur secukupnya selain makan makanan berkhasiat kerana apabila badan letih, ia akan menyebabkan seseorang itu lebih cepat naik marah.
• Amalkan senaman ringkas selama beberapa minit setiap hari bagi mengurangkan ketegangan.
• Jadi seorang pendengar yang baik. Sifat orang pemarah adalah dia sangat sukar mendengar pendapat orang lain kerana merasakan tindakan serta pendapatnya mengatasi orang lain.
• Jauhi amalan yang menjadi punca perkelahian seperti suka merendah-rendahkan, memperlekeh serta mengherdik orang lain lalu digantikan dengan sifat memuliakan orang.
• Amalkan bacaan A'uzubillah himinasyaitaannirrajiim (Aku berlindung kepada Allah s.w.t daripada syaitan direjam) selain tidak meninggalkan solat kerana di dalamnya terdapat kesan hebat yang boleh menerbitkan perasaan tenang jika diamalkan dengan sepenuh ikhlas.


wassalam...



Image
User avatar
Puteri_Cinta_Hati
Moderator
Moderator
 
Age: 20
Posts: 1823
Mood: Tired
Joined: Thu Nov 05, 2009 8:58 am


WARNING

Topik ini mempunyai 27 balasan



Anda mesti menjadi ahli KampungFM untuk melihat balasan topik.


or


IKLAN

Similar topics


Return to Sembang-Sembang

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests